Περιήγηση: ΠΑΛΟΥΜΠΑ - ΨΑΡΙ - ΛΥΚΟΥΡΕΣΙ - ΣΕΡΒΟΥ

Δήμος Ηραίας. Προτεινόμενη διαδρομή σε ορεινό τοπίο (που σας οδηγεί στο πιο παραδοσιακό χωριό της περιοχής, το Σέρβου).
Αφήνοντας πίσω σας το Παλούμπα, στο 1,8 χλμ. στρίβετε αριστερά για να βρείτε στα 3,4 χλμ. ένα... Ψάρι πολύ έξω από τα νερά της θάλασσας. Στην είσοδο του χωριού, η μικρή πλατεία με την πέτρινη εκκλησία προσφέρει εξαιρετική θέα μέχρι το Σέρβου. Συνεχίζοντας, στα 5,4 χλμ. οδηγείτε σε πατημένο χωματόδρομο μήκους 3 χλμ.


Στο τέλος του θα βρεθείτε κοντά στην είσοδο του χωριού Λυκούρεσι με τα παλαιά του σπίτια αμφιθεατρικά κτισμένα στην πλαγιά.
Στη θέση Σφυρίδα, την οποία θα βρείτε με τη βοήθεια των ντόπιων, αρχίζει το φαράγγι της Γκούρας (η πρόσβασή του γίνεται και από τα χωριά Σέρβου, Ψάρι, Κοκκινοράχη και Λυσσαρέα) το οποίο καταλήγει στο Λαγκαδινό ρέμα. Ο βαθμός δυσκολίας στην κατάβασή του ποικίλλει ανάλογα με την ποσότητα του νερού που έχει. Καλό είναι να την κάνετε μαζί με κάποιον ντόπιο γιατί στο φαράγγι δεν υπάρχει καμία σηματοδότηση. Η διάρκεια της πορείας είναι περίπου τρεις ώρες.

Συνεχίζοντας, γρήγορα θα μπείτε στο Σέρβου. Στην είσοδό του είναι η βρύση Σουλινάρι και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής που χτίστηκε το 1877. Δίπλα της θα δείτε τoυ... «παπά το λιθάρι»: Σύμφωνα με την παράδοση, όταν ο Τούρκος αγάς επιχείρησε να εισβάλλει με το άλογό του μέσα στην εκκλησία, ο παπάς προσευχήθηκε πάνω από την πέτρα, το άλογο αφήνιασε και το έριξε κάτω. Σκαρφαλωμένο στο βουνό, σε υψόμετρο 1.060, το χωριό έχει κτιστεί από Σερβαίους μαστόρους που ήταν πολύ καλοί πετράδες. Η επιβλητική, λιθόκτιστη, εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής του 1872, με εξαιρετικό οκταγωνικό τρούλο, όμορφο τέμπλο και πέτρινο μωσαϊκό, εντυπωσιάζει από μακριά. Στην πλατεία του χωριού, εξαιρετική είναι η θέα στα χωριά Λυκούρεσι και Ψάρι, όπως επίσης και στην Ανδρίτσαινα, στα νότια. Στο βάθος, προς την πλευρά της Ηλείας, αχνοφαίνεται και η θάλασσα.

Φεύγοντας από το Σέρβου με κατεύθυνση προς Τρίπολη, στα 4 χλμ. θα συναντήσετε το σημείο όπου στις 11 Μαΐου 1826 οι Έλληνες με αρχηγούς τους Δημήτρη Πλαπούτα και Φώτη Δάρα νίκησαν τις ορδές του Ιμπραήμ. Απέναντι διακρίνονται τα Λαγκάδια.

Το κείμενο είναι από τα:  "Νέα online"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου